انجام ورزش و فعالیت بدنی به همراه رژیم غذایی کم کالری، قطعا کاهش وزن را به همراه خواهد داشت. ولی در بعضی از مواقع، مانند زمانیکه میخواهیم این اتفاق سریعتر رخ بدهد و یا برای از بین بردن چربیهای موضعی که در برابر ورزش و رژیم غذایی مقاومت میکنند؛ میتوان از روشهای کمکی جهت رسیدن به این هدف استفاده کرد. از جمله این روشها میتوان از ” کویتیشن ” نام برد. همواره این نکته را به یاد داشته باشید که این روشها کمکی هستند و نمیتوانند به تنهایی جایگزین ورزش یا رژیم غذایی بشوند.
پس از آن ، سلولهای شکسته شده به کبد(جگرسیاه) رفته و پس از یک سری تغییرات شیمیایی و تبدیل به مواد قابل سوختن در ماهیچه ها ازطریق ادرار دفع یا درماهیچه ها سوزانده میشوند. اینجا نقش فعالیت بدنی و رعایت تغذیه مناسب ،شامل کم چربی وکم کالری به خوبی مشخص می شود. دستگاههای جدیدی که برای این کار ساخته شده اند، قادرند به طور خاص چربی ها را مورد هدف قرار دهند، مخصوصا چربی هایی که بافت سخت تر و به هم فشرده تری دارند.
از روش کویتیشن به عنوان روش فرم دهنده بدن هم یاد می شود، برای اینکه نه تنها چربی ها را از بین می برد، بلکه می تواند به آنها فرم دلخواه را نیز بدهد. یکی از موارد استفاده این روش فرم دادن به اجزای صورت است. دستگاه کوچکتری که مخصوص بافت های صورت ساخته شده است، می تواند گونه ها را بالا ببرد، گودی زیر چشم ، پف چشم ها و حتی چروک ها را کم کند. همچنین چربی های زیر چانه و یا همان غبغب را از نیز از بین می برد.
1. اگر باردار هستید یا فکر میکنید ممکن است باردار باشید، یا تحت درمان با داروهای ناباروری میباشید.
2. اگر تازه زایمان کردهاید، یا در دوران شیردهی قرار دارید.
3. در صورت ابتلا به هرگونه بیماری قلبی عروقی و وجود پیسمیکری (ضربان ساز) در بدن یا هر وسیله الکترونیکی در داخل بدن.
4. اگر از بیماریهای پوستی مانند کهیر، اگزما، عفونت پوستی، پسوریازیس و… رنج میبرید، یا دارای تاتو در بدن، بافت کلوئیدی (گوشت اضافه روی پوست) یا لکههای پوستی میباشید.
5. اگر مبتلا به سطح کلسترول بالا (بالاتر از 300)، تری گلیسرید بالا یا فشارخون بیشتر از حد نرمال هستید.
6. اگر مبتلا به بیماریهای کبدی، کلیوی یا دیابت میباشید.
7. در صورتی که فعالیت بدنی کمی دارید و بیشتر کارهایتان به صورت نشسته میباشد.
8. در صورتی که در داخل بدنتان فلزی وجود دارد مانند وجود ایمپلنت و پروتزهای فلزی یا آی یو دی و…
9. اگر مبتلا به کبد چرب، سنگ کیسه صفرا و سندرم روده تحریکپذیر هستید.
10. در صورت ابتلا به سرطان یا دارا بودن تومور در بدنتان.
11. در صورت ابتلا به افسردگی یا تحت درمان بودن با داروهای روانی.
12. در صورت ابتلا به تب بالا، سل، ایدز، هپاتیت، صرع، فتق شکمی، آسم، استئوپروز (پوکی استخوان)، فیبرومیالژی، سابقه لختهخون، مشکلات انعقادخون، آمبولی و ناهنجاریهای فیزیکی.
13.در صورت مصرف طولانی مدت آسپرین و مسکنها و داروهای ضدالتهاب.
14.در صورتی که زیر 20سال و بالای 55 سال سن دارید
کویتیشن یک روش برای کاهش سایز و فرم دهی بدن است ولی به عنوان یک متد کاهش وزن به کار نمی رود. هر چند با ادامه درمان و کاهش سایزهای محسوس و همچنین رعایت یک برنامه غذایی مناسب در کنار این روش، ممکن است کاهش وزن هم اتفاق بیافتد.
سایز منطقه تحت درمان با کویتیشن ، تعیین کننده مدت زمان هر جلسه بوده و معمولا می تواند از 30 دقیقه تا یک ساعت متغیر باشد. یک وسیله دستی که منتقل کننده انرژی فراصوتی با فرکانس پایین است به آرامی روی منطقه تحت درمان سر می خورد و یک پالس ملایم را متصاعد می کند. این روش درمانی نیاز به بی حسی ندارد و غیر تهاجمی است. لازم به ذکر است مدت زمان درمان در هر شخص متفاوت بوده و نیاز به تشخیص پزشک معالج دارد.
برای نتیجه گیری بهتر چه کارهایی را قبل و بعد از کویتیشن باید انجام داد ؟
پس از انجام کویتیشن معمولا استفاده از یک رژیم غذایی کم کالری همراه با نوشیدن یک و نیم لیتر آب، قبل و بعد از هر مرحله درمان در این روش توصیه می شود. دریافت کافی آب، ضروری ترین قسمت برای دفع چربی های زاید آزاد شده از این روش و دفع آنها از طریق ادرار از بدن است.
چند جلسه طول می کشد تا نتیجه دلخواهم را دریافت کنم ؟
در صورت پاسخدهی بدن بیمار به کویتیشن ، به تشخیص پزشک معالج برای دستیابی به بهترین نتیجه ممکن از کویتیشن لازم است که هر فرد حداقل یک دوره کامل 8 تا 12 جلسه ای را پشت سر بگذارد. شایان ذکر است که جلسات به صورت هفتگی یا 2 بار در هفته خواهند بود. تغییرات از جلسه سوم به مرور قابل مشاهده است.
موارد قابل توجه
در روش کویتیشن سلولهای چربی با امواج ماورا صوت مورد فشار قرار گرفته و ایجاد حباب در درون این سلولها باعث پارگی غشای سلول چربی می شود در نتیجه محتویات داخل سلول به بیرون ریخته می شود و از راه کبد و ادرار دفع می گردد.
موارد منع مصرف: برای افراد با فشار خون بالا ، بیماری های کبدی و صرع و سایر بیماریهای مورد اشاره درسایر مقالات می باشد.
توصیه ها: انجام فعالیت ورزشی تا 4 ساعت بعد ار انجام دستگاه وخوردن اب به میزان بالا و رعایت رژیم کم چرب جهت سهولت متابولیسم چربی های مورد تهاجم قرار گرفته
کویتیشن چگونه باعث لاغری میشه ؟
Cavitation روشی است مبتنی بر اصل فیزیکی :
زمانی که حباب های پرانرژی ریز درداخل مایعات به حرکت درمی آیند به داخل سلول نفوذ کرده وبا ارتعاش شدید سبب تخریب سلول میشوند . دربدن نزدیکترین بافت به مایع چربی بوده وبراین اساس میتوان سلولیت و چربی موضعی را ازبین برد. کویتیشن یک روش غیر تهاجمی بوده وجهت درمان سلولیت وچاقی موضعی درنواحی شکم ، پهلوها ، ران ، ساق ، بازو و پشت قابل اجرا است .از روش کویتیشن درناحیه سر ، گردن وسینه ونواحی ژنیتال و … نمیتوان استفاده کرد .
پس از بلوغ ، تکثیر سلول های چربی متوقف می شود ، در نتیجه تعداد سلول های چربی در بزرگسالان ثابت است ، اما اندازۀ این سلول ها می تواند در اثر افزایش وزن ، تغییرات هورمونی ، مصرف Fast Food و عدم تحرک و استرس زیاد ، تا چندین برابر اندازۀ نرمال آن افزایش یابد.
سلولیت هم نوع دیگری از بافت دارای چربی می باشد که در مناطق خاص بدن تجمع یافته ، افزایش سایز ایجاد میکند و به شدت تناسب اندام فرد را از بین می برد. سلولیت هم در خانم های چاق و هم در لاغرها وجود دارد و باعث ناصاف شدن سطح پوست می گردد . سلولیت اغلب خانم های بزرگتر از 20 سال را درگیر می کند و انواع گوناگونی دارد.
هرقدر مناطق درگیر و میزان چاقی های موضعی کمتر باشد ، زیبائی و تناسب اندام فرد بیشتر و بارزتر است. داخل ران ، خارج ران ( Saddle Bags) ، بازوها ( Uper armsf ) ، (Bingo Wings ) ، پهلوها (Love Handle) ، دورشکم ( Spare tyre ) و باسن ، شایعترین مکان های تشکیل سلولیت و چاقی های موضعی می باشند و یک رژیم غذائی کم کالری معمولاً برای درمان چاقی های این مناطق کافی نیست.
روش های متعددی برای بهبود تناسب اندام پیشنهاد می شود ، از جمله رژیم ، ورزش ، روشهای جراحی و تکنیک های جدید و غیر تهاجمی از جمله اولتراسوند – کویتیشن که از جملۀ جدیدترین این روشهاست .
انجام کویتیشن در بافت چربی ، سبب تشکیل حبابهای ریز در اطراف سلول های چربی می شود که به شدت تحت تاثیر امواج اولتراسوند ، در حال لرزش و فوران می باشند ، برخورد این حبابها با دیوارۀ سلول های چربی و ترکیدن آنها سبب پارگی دیوارۀ سلول و بیرون ریختن چربی درون سلولی ( تری گلیسرید) و خروج آب درون سلولی می گردد.
آب درون سلولی بوسیله سیستم درناژ لنفاوی تخلیه و در کلیه ها به شکل ادرار دفع می شود. از این رو یکی دو روز بعد از انجام کویتیشن دفعات ادرار افزایش می یابد. تغییر رنگ و بوی ادرار هم در بعضی بیماران چاق دیده شده است .
و اما چربی درون سلولی ( تری گلیسرید ) که با کویتیشن آزاد شده ، بوسیلۀ آنزیم ها به گلیسرول و اسیدهای چرب آزاد تجزیه می شود. گلیسرول نوعی چربی محلول در آب است که پس از کویتیشن وارد گردش خون می شود و هر سلولی که نیاز به انرژی دارد آنرا از خون دریافت کرده به مصرف سوخت و ساز ( متابولیسم ) می رساند. اسیدهای چرب (غیرمحلول در آب ) بوسیلۀ سیستم گردش لنفاوی به کبد برده می شوند و در آنجا به مولکول های دیگری تبدیل می شوند و مثل گلیسرول در سلولها به سوخت و ساز می رسند.
در هر جلسه کویتیشن , تعدادی از سلولهای چربی از بین میروند و چون تکثیر آنها غیر ممکن است ، پس درمان با کویتیشن در صورت موثر بودن روی بدن بیمار می تواند ماندگار و همیشگی باشد.